Blížia sa Vianoce. Ako hlboko máme siahnuť do vrecka?

Vianoce sú sviatkami, kedy si dovolíme minúť na darčeky viac ako kedykoľvek inokedy v roku. Vianočná atmosféra v podobe vianočných piesní, preplnených nákupných centier, vyzdobených rodinných domov a panelákových okien nás každoročne pohltí a sme schopní utratiť aj posledné drobné, len aby sme potešili svojich najbližších. Okrem toho mnohí z nás majú na starosti nákup potravín, pečenie koláčikov, prípravu štedrej večere či dokúpenie ozdôb na stromček, čo tiež neodmysliteľne zaťažuje našu peňaženku.
Pričom niektorí si šetria na vianočné nákupy už niekoľko týždňov alebo mesiacov, iným stačí posledná výplata. Preto odpoveď na vopred položenú otázku je naozaj individuálna. Napriek tomu, že každý z nás disponuje odlišným finančným obnosom, pokúsili sme sa zistiť približnú čiastku, ktorú by ste mali obetovať na prekvapenia pre svojich najbližších:

Rodičia.
Väčšina rodičov si nikdy nepotrpí na darčeky od svojich ratolestí. Napriek tomu sa vždy snažíme kúpiť aspoň ako-takú maličkosť, aby sme im urobili radosť. Ak si chceme odložiť aj na darčeky pre ostatných, musíme zvoliť najvýhodnejší spôsob, a to kúpiť pre oboch len jeden spoločný darček. A ak sa naňho poskladáme spolu so súrodencami alebo so svojou polovičkou, tak na prvý pohľad drahý darček nás napokon tak draho nevyjde. Môžeme im darovať napríklad víkendoví pobyt v kúpeľoch či v horskom prostredí alebo elektronický spotrebič do domácnosti. Ak sa teda máme s kým poskladať na približne 70 eurový darček, máme vyhrané - náramne potešíme a pritom ani nemusíme siahnuť hlboko do vrecka.

Svokrovci.
Na nákup vianočného darčeka pre terajších alebo budúcich svokrovcov môžeme v podstate aplikovať prechádzajúce, s tým, že svokrovcom prihodíme o tých pár eur viac. Predsa ak sa im chceme zapáčiť, sme ochotní minúť na ich darčeky viac a na tom nie je nič zlé.

Partner. Ak ste so svojím partnerom už dlhší čas, dobre viete, čo môžete očakávať. Výber darčekov pre svoju polovičku býva väčšinou uvoľnený, pretože obaja poznáte svoju finančnú situáciu a neočakávate od druhého to, čo nie je možné splniť. Často krát sa stáva, že sa vopred dohodnete na tom, čo by ste chceli nájsť pod vianočným stromčekom, dokonca si niektorí určia istý finančný limit. Vo všeobecnosti však platí, že muž míňa viac ako jeho partnerka.
 
Kolega z práce.
Ak očakávame od kolegu alebo kolegyne nejaké „prekvapenie“, rozhodne by sme mali odložiť pár eur aj pre neho. Všetko závisí od toho ako dobre sa so svojím spolupracovníkom poznáte a koľko si myslíte, že sa chystá minúť na váš darček. V prípade, že už s ním alebo s ňou máte skúsenosti z predchádzajúcich rokov, viete koľko by ste mali približne zainvestovať. Obyčajne by takýto darček nemal presiahnuť viac ako 25 eur. Tiež sa môžete dohodnúť s ostatnými kolegami na jednom spoločnom dare.

Súrodenec.
Ak nie ste jedináčik, neostáva vám nič iné ako sa potrápiť s kúpou darčeka aj pre svoju sestru alebo brata. To koľko minúť je opäť individuálne. Ak máte veľmi malého súrodenca nemusíte minúť viac ako 10 eur. Väčšinou platí, čím starší súrodenec a pevnejšie puto, tým hlbšie siahame do peňaženky.